Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Back to top

Αιτήσεις θεραπείας για το διαγωνισμό 2Κ/2019

Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’αριθ. 192/2022 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4551/2018 που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση της «ειδικής εμπειρίας» που έχει κτηθεί απο το επικουρικό προσωπικό στις δομές υγείας.

Ειδικότερα η υπ’ αριθ. 192/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι διατάξεις του ν. 4551/2018, οι οποίες προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση της «ειδικής εμπειρίας» που έχει κτηθεί από υποψηφίους που υπηρέτησαν ως επικουρικό προσωπικό σε φορείς του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τη γενικώς μοριοδοτούμενη αντίστοιχη εμπειρία, αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

H αντισυνταγματικότητα κρίθηκε βάσει των περιστατικών της συγκεκριμένης υπόθεσης και κυρίως της αδυναμίας του νομοθέτη να αιτιολογήσει επαρκώς την ρύθμιση για αυξημένη μοριοδότηση των συγκεκριμένων υποψηφίων.

Η ανωτέρω ειδική μοριοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προκήρυξης διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων τακτικού προσωπικού των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας,

Η κρίση περί αντισυνταγματικότητας της αυξημένης μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας καταλαμβάνει άμεσα αποκλειστικά τους υποψήφιους της οικείας Προκήρυξης που συμμετείχαν ως διάδικοι στην δίκη ενώπιον του ΣτΕ.

Για τους υπόλοιπους υποψήφιους της συγκεκριμένης Προκήρυξης, που δεν συμμετείχαν στο σχετικό δικόγραφο, υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο και τη νομολογία να υποβάλουν μέσα σ’ έναν εύλογο χρόνο από την δημοσίευση της απόφασης σχετική αίτηση στην Διοίκηση που θα ζητά να επανεξεταστούν και αυτοί, σαν να είχαν δικαστική απόφαση.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η εξομοίωση μεταξύ όσων δεν έχουν προσφύγει και των δικαιωθέντων υποψηφίων.

Γενικώς, η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες προσφυγές κατά φωτογραφικών κριτηρίων μοριοδότησης, η εισαγωγή των οποίων δεν αιτιολογείται επαρκώς από την αιτιολογική έκθεση του νόμου που τα έθεσε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΕΠΟΜΕΝΟΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ