Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Back to top

ΟΓΑ: Συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης και 62 έτη ηλικίας

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 4302/2014 παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους και σαράντα (40) τουλάχιστον ετών ασφάλισης, με καταβολή εισφορών σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα

Από τις ίδιες διατάξεις, προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης

Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης είναι οι χρόνοι που αναγνωρίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή/και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Ως αναγνωριζόμενοι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης λογίζονται:

Α) Με εξαγορά (το κόστος της οποίας αντιστοιχεί στο 20% του τελευταίου μισθού για τους μισθωτούς ή του 20% του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων):

– Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.

– Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

– Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης.

– Ο χρόνος για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, μετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο.

– Ο χρόνος απεργίας.

– Ο χρόνος μαθητείας.

– Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης.

– Ο πλασματικός χρόνος γέννησης παιδιού (1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης για το πρώτο παιδί και 2 έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης για κάθε επόμενο παιδί – μέχρι και το τρίτο).

Β) Χωρίς εξαγορά που αναγνωρίζονται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος:

– Ο χρόνος κύησης και λοχείας.

– Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας έως 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας έως 300 ημέρες.

– Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη αναπηρίας.

Βάσει των ανωτέρω ασφαλισμένος στον ΟΓΑ με πρόσθετη ασφάλιση από το 1988 έως το 1997 και κύρια ασφάλιση από το 1988 έως και σήμερα μπορεί να εξαγοράσει έως και 5 χρόνια πλασματικά έτη και να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην ηλικία των 62 ετών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΕΠΟΜΕΝΟΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ