Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Back to top

Ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση απασχόλησης των συνταξιούχων- Ποινές σε όσους παραλείψουν τη δήλωση

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ανοίγει η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τους εργοδότες.

Η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς το πέναλτι 30%, ενώ παράλειψη της δήλωσης επιφέρει ποινή ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και πρόστιμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που δεν θα δηλώσουν ότι εργάζονται, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Ειδικότερα, παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση της εισφοράς 10% υπέρ του e-ΕΦΚΑ

Με βάση τις νέες αποφάσεις, υπάρχει εισφορά 10% επί των αποδοχών υπέρ του ΕΦΚΑ που παρακρατείται αναδρομικά από 1/1/2024. Ο συγκεκριμένος μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ:

  • Ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους και
  • με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τη διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τα παρακρατούμενα ποσά υπέρ e-ΕΦΚΑ στους εργαζόμενους συνταξιούχους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ποσού της εθνικής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι για έναν μισθωτό το ανώτερο ποσό ανά μήνα ανέρχεται στα 131,91 ευρώ και για έναν ελεύθερο επαγγελματία με πολυαπασχόληση τα 425,5 ευρώ. Διευκρινίζεται:

  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει μία επιβάρυνση από 87,91 ευρώ για την 1η ασφαλιστική κατηγορία έως 283,59 για την 6η κατηγορία, που αντιστοιχεί στο 50% της ασφάλισης.
  • Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, και εφόσον λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, θα επιβαρύνονται επιπλέον με 17,60 ευρώ που αντιστοιχεί στο 40% της επικουρικής ασφάλισης.
  • Μικρότερα είναι τα ποσά για τους αγρότες συνταξιούχους εργαζόμενους που ξεκινούν από 56,72 ευρώ για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, 68,06 για τη 2η κατηγορία και φτάνουν τα 153,82 ευρώ στην 6η ασφαλιστική κατηγορία.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΕΠΟΜΕΝΟΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ