Back to top

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Με ανακοίνωση της η κυβέρνηση προχωράει σε τρείς αλλαγές όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ.

Ειδικότερα:

α. αύξηση κατά 33% της ειδικής αποζημίωσης όσων εργαζομένων βγαίνουν σε αναστολή. Ως εκ τούτου η εν λόγω αποζημίωση ανέρχεται για το μήνα Νοέμβριο στα 800 ευρώ σε 30ημερη βάση αντί των 534 ευρώ.

β. σε αναστολή μπορούν να βγάλουν εργαζομένους όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις -βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου– και όχι μόνο στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

γ. σε αναστολή μπορούν να βγουν όσοι προσλήφθηκαν έως και την 4η Νοεμβρίου (δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν το γενικό lock down του αυριανού Σαββάτου). Η ρήτρα αυτή τέθηκε, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενα φαινόμενα εικονικών προσλήψεων της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να ενταχθούν οι νεοπροσληφθέντες στο "καθεστώς" της αναστολής συμβάσεων.

Οι παραπάνω αλλαγές αφορούν τόσο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου (ή νωρίτερα) με κρατική εντολή, όσο και εκείνες που θα κλείσουν από τις 7 Νοεμβρίου. Επίσης, αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές.

Η αναστολή της σύμβασης εργασίας ισχύει υποχρεωτικά από την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας μίας επιχείρησης έως και την 30η Νοεμβρίου.

Έτσι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου, η αναστολή θα ισχύσει υποχρεωτικά από τις 3 έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 27 ημέρες. Για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν στις 7 Νοεμβρίου, η αναστολή θα ισχύσει υποχρεωτικά  από τις 7 έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 23 μέρες.

Σημαντικό τέλος να τονιστεί ότι μία πληττόμενη επιχείρηση, η οποία δεν έχει προβλεφθεί για την ώρα να κλείσει με κρατική εντολή, μπορεί να βγάλει σε αναστολή προσωπικό της από την 1η έως και την 30η Νοεμβρίου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ